Hipnosi clínica

La hipnosi clínica es un procediment durant el qual es suggereix a una persona que experimenti canvis en les seves sensacions, percepcions, pensaments i conductes.

El procediment hipnòtic inclou suggestions de calma i benestar, assolint un nivell de relaxació profunda que ens distreu d'estímuls aversius i ens obra la ment a les suggestions terapèutiques.

D'aquesta manera l'hipnotitzador pot suggerir l'alleujament del dolor en una persona amb fibromiàlgia o amb càncer, un augment de l'energia i sensació de benestar en un pacient deprimit o aversió cap als dolços en una persona amb problemes de pes.

Els punts clau que cal conèixer per entendre en que consisteix la hipnosi clínica son els següents:

  • Es tracta d'una tècnica de gran utilitat ja que augmenta la rapidesa i eficàcia en els resultats de la teràpia, potenciant l'efectivitat d'altres intervencions.
  • Està avalada per diferents societats científiques i s'ensenya a diferents universitats europees i americanes, per tant ha de ser utilitzada per professionals formats i amb credencials que avalin la seva capacitat com a professionals de la salut.
  • Sota hipnosi la persona es troba en un estat de concentració i receptivitat que permet millorar el treball terapèutic del psicòleg amb tècniques cognitives conductuals.
  • Permet l'aprenentatge de l'auto-hipnosi, podent ser utilitzada pel propi pacient per reduir l'ansietat i millorar la concentració davant situacions conflictives o estressants.
  • Durant l'estat d'hipnosi es manté intacta en tot moment la voluntat i la capacitat de prendre decisions. De fet, la hipnosis no es possible sense una participació activa del pacient que en tot moment pot ignorar aquelles suggestions que vagin en contra dels seus propis interessos.